آموزش ارز دیجیتال

همبستگی دلار و بیت کوین چیست و چرا اهمیت دارد؟

یکی از سوالاتی که بیشتر معامله گران در بازارهای مالی با آن مواجه می‌شوند، این است که آیا روند حرکتی دلار و بیت کوین با یکدیگر همبستگی دارند؟ در واقع، برای پاسخ به این سوال باید عنوان کرد که میان قیمت بیت کوین و ارزش دلار آمریکا همبستگی منفی وجود دارد. این بدین معنی است که وقتی دلار قیمتی رو به بالا دارد، بیت کوین تمایل به روند نزولی دارد. در مقابل، وقتی دلار در حال طی کردن یک روند نزولی است، بیت کوین تمایل به رشد و روند صعودی دارد. از دلایل همبستگی منفی دلار و بیت کوین می‌توان به این مسئله اشاره کرد که بیت کوین معمولاً به عنوان یک پوشش در برابر تورم عمل می‌کند. به همین علت، در این مقاله از فارسی سواپ قصد داریم در رابطه با چگونگی تاثیر شاخص دلار بر حرکات بازار رمز ارزها و آنچه سرمایه‌گذاران باید بدانند، توضیحات مفصلی را ارائه دهیم.


همبستگی (correlation) چیست؟

همبستگی یک رابطه متقابل و یا رابطه بین دو و یا چند متغیر را مشخص می‌کند. همبستگی یک شاخص تاریخی است که به سرمایه گذاران اطلاعاتی از رابطه بین دارایی‌های مالی و ارزش بازار ارز دیجیتال را ارائه می‌دهد. در صورتی که قیمت دو دارایی در یک مرحله افزایش پیدا کند، دارایی همبستگی مثبت تلقی می‌شود و با همبستگی 1 گزارش می‌شود. در مقابل، برعکس همبستگی مثبت، همبستگی 1- است و یک رابطه معکوس را نشان می‌دهد. دارایی‌هایی که همبستگی مشخص دارند شامل طلا، ارز فیات مانند دلار آمریکا هستند و ارتباط میان این دارایی‌ها به خوبی مستند شده است. برای مثال؛ زمانی که قیمت نفت افزایش پیدا می‌کند، کشورها در روند حفظ واردات و صادرات مواد غذایی با مشکل مواجه می‌شوند و در نتیجه مشکلاتی مانند کاهش عرضه، گران‌تر شدن مواد غذایی پیش می‌آید. اگر این همبستگی بر روی بازار ارزهای دیجیتال نیز تاثیرگذار باشد، معامله گران باید استراتژی‌های معاملاتی خود را با توجه به شرایط موجود پیش ببرند.

مطالعه بیشتر: شاخص دلار در تریدینگ ویو چیست؟

همبستگی چه اطلاعاتی را در اختیار سرمایه گذاران قرار می‌دهد؟

همبستگی قدرت ارتباط بین دو متغیر را گزارش می‌دهد و به شکل عددی با ضریب همبستگی یا ضریب کورولیشن مشخص می‌شود. مقادیر ضریب همبستگی بین -1.0 و 1.0 متغیر است. یک همبستگی مثبت کامل بدین معنی است که ضریب همبستگی دقیقاً 1 است. این موضوع این مسئله را نشان می‌دهد که با حرکت یکی از متغیرها به سمت بالا یا پایین، متغیر دیگر در همان جهت به حرکت در می‌آید. در مقابل، همبستگی منفی کامل نشان از این موضوع است که ارزش دو دارایی در جهت مخالف هم حرکت می‌کند (همبستگی صفر عملاً به معنای هیچ رابطه خطی نیست).

همبستگی مثبت چیست؟

همبستگی مثبت یعنی 100% مواقع، متغیرهای مورد نظر به یک میزان و در یک جهت با هم به طور دقیقی حرکت می‌کنند. همبستگی مثبت میان تقاضا برای یک کالا و قیمت مرتبط با محصول دیده می‌شود. با افزایش تقاضا و زمانی که عرضه موجود ثابت باشد، قیمت نیز افزایش پیدا می‌کند. همچنین، در بازارهای خاص سود و یا زیان ممکن است به حرکات مشابه در بازارهای مرتبط منجر شود. برای مثال؛ ممکن است با افزایش قیمت سوخت، قیمت بلیط اتوبوس و یا هواپیما نیز افزایش پیدا کند. این همبستگی مثبت میان قیمت سوخت و بلیط اغلب منجر به انتقال هزینه به سمت مصرف کننده می‌گردد.

واژه همبستگی مثبت، نشان دهنده تضمینی برای رشد و یا سود نیست. اما این مفهوم برای نشان دادن هر دو و یا چند متغیر که در یک جهت با هم رو به حرکت هستند، کاربرد دارد. در نتیجه، وقتی قیمت یک متغیر افزایش پیدا کند، دیگری هم روند افزایشی پیدا می‌کند. همبستگی شکلی از وابستگی است و تغییر در یک متغیر بدین معنی است که احتمال تغییر در متغیر دیگری نیز وجود دارد یا اینکه متغیرهای شناخته شده، نتایج خاصی را تولید می‌کنند. برای مثال در بازارهای مالی که اخبار مثبتی در رابطه با یک شرکت منتشر می‌گردد، ارزش سهام آن نیز افزایش پیدا می‌کند.

همبستگی منفی چیست؟

همبستگی منفی، نشان دهنده قیمت دو متغیر در حال حرکت در جهت مخالف یکدیگر است. برای مثال؛ اگر دو متغیر X و Y همبستگی منفی داشته باشند، با افزایش مقدار X، مقدار Y نیز کاهش پیدا می‌کند. در مقابل، اگر مقدار X کاهش پیدا کند، Y افزایش پیدا می‌کند. میزان حرکت یک متغیر نسبت به متغیر دیگر با ضریب همبستگی اندازه‌گیری می‌شود و میزان قدرت همبستگی میان دو متغیر را به صورت کمی نمایش می‌دهد. برای مثال، اگر متغیرهای X وY دارای ضریب همبستگی    0.1- باشند، دارای همبستگی منفی ضعیف هستند، اما اگر دارای ضریب همبستگی 0.9- باشند، دارای همبستگی منفی قوی در نظر گرفته می‌شوند.

به هر میزانی که ضریب همبستگی منفی میان دو متغیر بیشتر باشد، ضریب همبستگی به مقدار -1 نزدیک‌تر خواهد بود. بدین صورت، دو متغیر با همبستگی مثبت، دارای ضریب همبستگی 1+ هستند. در صورتی که ضریب  همبستگی صفر حاکی از این موضوع است که دو متغیر همبستگی ندارند و به شکل مستقل از یکدیگر حرکت می‌کنند. ضریب همبستگی معمولاً به صورت “r” یا “R” نمایش داده می‌شود و با تجزیه و تحلیل رگرسیون مشخص می‌شود.

آشنایی با شاخص دلار (DXY)

شاخص دلار یا DXY، معیاری برای ارزیابی و سنجش ارزش دلار آمریکا در برابر سبدی از ارزهای خارجی منتخب است. این سبد شامل ارزهای شرکای تجاری مهم ایالات متحده مانند یورو، ین ژاپن، پوند انگلیس، دلار کانادا، فرانک سوئیس، کرون سوئد و … می‌شود.
شاخص دلار، معیاری مهم برای اندازه گیری قدرت دلار در برابر ارزهای دیجیتال دیگر است. زمانی که شاخص دلار در حال افزایش است، بدین معنی است که دلار نسبت به ارزهای دیگر قوی‌تر می‌شود. زمانی که DXY در حال سقوط باشد، بدین معنی است که دلار در حال ضعیف‌تر در مقابل ارزهای دیگر است.
با توجه به نقش دلار به عنوان ارز ذخیره جهانی، نوسانات DXY بر قیمت جهانی کالاها، از جمله نفت، طلا و فلزات اساسی، تاثیرگذار است. به همین علت، معامله‌گران در بازارهای فارکس، طلا و بورس اوراق بهادار از شاخص DXY برای تحلیل و پیش‌بینی روند بازار استفاده می‌کنند. 

رابطه شاخص دلار و بیت کوین چیست؟

همانطور که در قسمت قبل به این نکته اشاره کردیم، دلار آمریکا ارز ذخیره جهانی است. به بیانی ساده‌تر، بیشتر معاملات در دنیا به دلار انجام می‌شود و بسیاری از کشورها مقدار قابل توجهی از این ارز جهانی را ذخیره می‌کنند. در نتیجه، تغییرات مثبت و یا حتی منفی در ارزش دلار، می‌تواند تاثیرات خاصی در سراسر اقتصاد جهانی از جمله بازار ارزهای دیجیتال بگذارد. به بیانی دیگر، وقتی دلار قوی است، افراد بیشتری به سرمایه گذاری در دارایی‌های ایالات متحده مانند اوراق قرضه و سهام و همچنین دلار تمایل پیدا می‌کنند.
برعکس در زمان‌هایی که دلار ضعیف است، سرمایه گذاران با دنبال راه‌هایی برای سرمایه گذاری هستند که بازدهی بهتری نسبت به دلار دارند. به همین علت، این مسئله منجر به افزایش تقاضا برای ارزهای دیجیتال می‌شود و افراد به تنوع فرصت‌های سرمایه گذاری مختلف فکر می‌کنند.

این نمودار، ارتباط میان بیت کوین و بازار سهام آمریکا را به نمایش می‌گذارد. همبستگی میان بازار ارز دیجیتال و بورس به معنای حرکت قیمت آن‌ها به طور همزمان با یکدیگر است. همانطور که گفتیم، همبستگی مثبت دو بازار زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت هر دو متغیر، همزمان در یک جهت مشترک حرکت کنند و همبستگی منفی در صورتی است که در جهت مختلف یکدیگر رو به حرکت باشند.

بررسی روند همبستگی دلار و بیت کوین در دوره کرونا

تاثیر چارت DXY بر بیت کوین

بیت کوین معمولاً به عنوان یک معما در بازار ارزهای دیجیتال شناخته می‌شود. چرا که این ارز دیجیتال یکی از  شناخته شده‌ترین و پرمعامله‌ترین ارزهای دیجیتال است. به همین علت، بیت کوین مانند یک فشارسنج برای کل بازار ارزهای دیجیتال عمل می‌کند. 

به لحاظ تاریخی، میان قیمت بیت کوین و ارزش دلار آمریکا همواره رابطه‌ای منفی وجود داشته است. یعنی زمانی که دلار قوی است، بیت کوین ضعیف عمل می‌کند و بالعکس. 

از دلایل این همبستگی منفی این است که بیت کوین مانند یک پوشش در برابر تورم عمل می‌کند. زمانی که دلار رو به کاهش است، سرمایه گذاران به سرمایه گذاری بیت کوین برای محافظت از دارایی خود روی می‌آورند. دلیل دیگر، نقش دلار در اقتصاد جهانی است. تغییرات ایجاد شده در ارزش دلار، تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد جهانی از جمله بازار ارزهای دیجیتال دارد.

عوامل موثر با بازار رمز ارزها

بررسی نمودار DXY عامل مهمی برای تجزیه و تحلیل بازار ارزهای دیجیتال است. اما این مورد کافی نیست و باید عوامل تاثیرگذار دیگر بر قیمت ارزهای دیجیتال را هم در نظر گرفت. این عوامل عبارتند از؛

تحولات نظارتی: سیاست‌ها و مقررات نظارتی از عوامل تاثیرگذار برای قیمت ارزهای دیجیتال هستند. برای مثال، سرکوب‌های نظارتی در صرافی‌های ارزهای دیجیتال می‌توانند منجر به کاهش تقاضا و افت ارزهای دیجیتال شوند.

عرضه و تقاضا: عرضه و تقاضا ماند هر بازار دیگری بر روی فاکتور قیمت تاثیر می‌گذارد. هنگامی که تقاضا برای یک ارز دیجیتال زیاد و عرضه کم باشد باشد، طبیعتاً قیمت آن افزایش پیدا می‌کند. در مقابل اگر تقاضا کم و عرضه زیاد باشد، قیمت آن ارز روندی کاهشی پیدا می‌کند.

اخبار و رویدادها: اخبار و رویدادهای مربوط به رمز ارزها، مانند به‌روزرسانی‌های تکنولوژی، مقررات دولتی، هک‌ها و پذیرش توسط شرکت‌ها، می‌توانند بر قیمت‌ها تأثیر قابل توجهی بگذارند.

تحولات فناوری؛ پیشرفت‌های تکنولوژی و فناوری، مانند توسعه بلاک چین‌های جدید، می‌تواند بر قیمت رمزارزها تأثیرات مثبتی بگذارد.

احساسات بازار: ترس، هیجانات و حتی تصمیمات سرمایه گذاران می‌تواند بر قیمت روز ارزها تأثیر بگذارند. برای مثال، ترس از دست دادن (FOMO) می‌تواند منجر به خرید بیش از حد و افزایش قیمت‌ها شود، در حالی که ترس و تردید FUD) ) می‌تواند منجر به فروش بیش از حد و کاهش قیمت‌ها شود. 

فعالیت نهنگ‌ها: نهنگ‌ها سرمایه‌گذارانی هستند که تمایل به سرمایه گذاری‌های کلان دارند. این افراد می‌توانند با معاملات بزرگ خود بر قیمت رمزارزها تأثیر بگذارند.

نقدینگی: رمزارزهایی که معمولاً نقدینگی بالاتری دارند و به راحتی می‌توان آن‌ها را به پول نقد تبدیل کرد، تمایل به نوسانات کمتری دارند.

چه ارزهایی با بیت کوین همبستگی بیشتری دارند؟

قیمت بیت کوین ارتباط نزدیکی با چندین دارایی مالی دارد و دلایل متفاوتی برای ارتباط این ارز دیجیتال با دارایی‌های مختلف دارد.

به گزارشی که در اکتبر 2022 توسط موسسه انتشارات دیجیتال چند رسانه‌ای منتشر شد، چندین نکته کلیدی در رابطه با همبستگی بیت کوین و دارایی‌های دیگر وجود دارد؛

  • بیت کوین به شکل مثبت با دارایی‌های ریسکی همگرایی دارد و با دلار ارتباط منفی دارد.
  • ارتباط مثبت بیت کوین با دارایی‌های ریسکی در زمان‌های خاص مانند دوران شیوع کرونا افزایش پیدا می‌کند.
  • نوسان شدید بازار بیت کوین بدین معنی است که همبستگی‌های بلند مدت از همبستگی‌های کوتاه مدت قوی‌تر است.

برخی از ارزهایی که همبستگی کمتری با بیت کوین دارند:

استیبل کوین‌ها: مانند تتر (USDT) و (USD Coin (USDC به دلیل وابستگی به دلار آمریکا، همبستگی منفی با بیت کوین دارند.

مونرو : (XMR) این ارز به دلیل تمرکز بر حریم خصوصی، همبستگی کمتری با بیت کوین دارد.

کاردانو 🙁ADA) کاردانو به علت تمرکز بر توسعه قراردادهای هوشمند و هویت بلاک چین، همبستگی نسبتاً کمی با بیت کوین دارد.

در نظر داشته باشید همبستگی می‌تواند در طول زمان تغییر کند و این همبستگی در دوره‌های کوتاه‌مدت (روزانه یا هفتگی) بیشتر از دوره‌های بلندمدت (ماهانه یا سالانه) است. همچنین، طبق ارزیابی‌های انجام شده، ارزهایی که در طول زمان هیچ همبستگی معنا دارای با بیت کوین از خود نشان نداده‌اند، ین ژاپن و پوند بریتانیا بوده‌اند. 

رابطه بیت کوین و طلا

گزارش نوامبر 2022 با موضوع «چگونه ارزهای دیجیتال با طبقات دارایی سنتی ارتباط دارند؟» که توسط جردن دویل و اوراو سونی از موسسه CFA ارائه شد، ارتباط میان بیت کوین و برخی دارایی‌ها را به وضوح مشخص می‌کند. با توجه به این گزارش، از اکتبر 2019 تا اکتبر 2022 نقره نزدیکترین کالا به بیت کوین بوده است. در مقابل، همبستگی طلا فقط ۰.۱۵ بوده است که برخی علت این موضوع را به دلیل نوسانات نقره می‌دانند. بنابراین، با اینکه بیت کوین به عنوان طلای دیجیتال شناخته می‌شود، کمترین همبستگی را با این فلز گران قیمت یعنی طلا داشته است. همبستگی این دو دارایی تا سال 2022 عموماً پایین بود و در سال 2023 تقریباً این همبستگی افزایش پیدا کرد. اما از دلایل احتمالی افزایش همبستگی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

رشد بیت کوین: افزایش محبوبیت و پذیرش بیت کوین میان سرمایه گذاران، می‌تواند آن را به رقیبی برای طلا به عنوان ذخیره‌ی ارزش تبدیل کند.

بی ثباتی اقتصادی: در زمان‌های اقتصاد خیلی ثبات ندارد، سرمایه گذاران ممکن است به دنبال پناهگاه امنی برای سرمایه‌ و دارایی‌های خود باشند.

نگرانی درباره تورم: افزایش تورم می‌تواند تقاضا برای هر دو دارایی را به عنوان ذخیره ارزش افزایش دهد.

طلا و بیت کوین هر دو به عنوان ذخیره‌ی ارزش در نظر گرفته می‌شوند. طلا سابقه‌ای طولانی در این زمینه دارد. در حالی که بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال نوظهور، همچنان در حال کسب محبوبیت خود میان سبدهای سرمایه گذاری است. در سال‌های اخیر، همبستگی بین این دو دارایی مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. اما این نکته نیز باید در نظر گرفته شود که ممکن است این همبستگی می‌تواند در هر لحظه از بین برود و در نظر داشتن آن به عنوان یک استراتژی کامل می‌تواند مخاطره آمیز باشد.

پرسش‌های متداول

آیا روند دلار و بیت کوین با یکدیگر همبستگی دارند؟

روند دلار و بیت کوین به لحاظ تاریخی با یکدیگر همبستگی منفی دارند. زمانی که دلار روند افزایشی دارد، بیت کوین تمایل به روند کاهشی دارد و بالعکس.

عوامل موثر بر بازار ارزهای دیجیتال، چه مواردی هستند؟

عوامل موثر بر بازار ارزهای دیجیتال مواردی مانند فعالیت نهنگ‌ها، نقدینگی، احساسات بازار، تحولات فناوری، اخبار و رویدادها، عرضه و تقاضا، تحولات نظارتی و… هستند.

چه ارزهایی با بیت کوین همبستگی دارند؟

کوین‌هایی که ارزش بازار بیشتری دارند، اغلب همبستگی بیشتری با بیت کوین دارند.

بیت کوین و طلا چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟

در حالی که بیت کوین و طلا شباهت‌هایی دارند، همبستگی قیمت آنها در طول زمان ثابت نبوده است. در برخی از دوره ها، قیمت آنها به طور همزمان افزایش یا کاهش یافته است، در حالی که در دوره های دیگر، قیمت آنها در خلاف جهت یکدیگر حرکت کرده است.

همبستگی یا correlation در بازار چیست؟

همبستگی یا Correlation در بازار، به میزان وابستگی دو متغیر به یکدیگر اشاره می‌کند. این وابستگی می‌تواند مثبت یا منفی باشد. همبستگی مثبت نشان می‌دهد که با افزایش یک متغیر، متغیر دیگر نیز در همان جهت روند افزایشی پیدا می‌کند. برای مثال، اگر قیمت نفت افزایش پیدا کند، به احتمال زیاد قیمت بنزین هم افزایش پیدا می‌کند.
همبستگی منفی نشان می‌دهد که با افزایش یک متغیر، متغیر دیگر در جهت مخالف کاهش می‌یابد. به عنوان مثال، اگر نرخ بهره افزایش یابد، به احتمال زیاد قیمت سهام کاهش خواهد یافت.
ضریب همبستگی (Correlation coefficient) عددی بین -1 و  1 است که میزان همبستگی دو متغیر را نشان می‌دهد.
ضریب همبستگی 1 نشان دهنده همبستگی مثبت کامل است.
ضریب همبستگی 0 نشان دهنده عدم وجود همبستگی بین دو متغیر است.
ضریب همبستگی -1 نشان دهنده همبستگی منفی کامل می‌باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 8 =

دکمه بازگشت به بالا